Telefoni

Mobilt BankID problem på iPhone? Tips här

mobilt bankid problem iphone

Om du använder Mobilt BankID på din iPhone och upplever problem, är du inte ensam. Många användare stöter ibland på svårigheter som gör att deras BankID inte fungerar som det ska. Men oroa dig inte, det finns lösningar på de vanligaste problemen och sätt att undvika dem i framtiden. I denna artikel kommer vi att ge dig användbara tips och råd för att lösa dina Mobilt BankID problem på din iPhone.

Viktiga insikter

 • Om ditt Mobilt BankID inte fungerar på din iPhone, finns det några steg du kan ta för att lösa problemet.
 • Kontrollera att du har den senaste versionen av Mobilt BankID-appen installerad.
 • Om problemet kvarstår, prova att avinstallera och installera om appen.
 • Kontakta din bank om problemet inte löses, de kan hjälpa dig med teknisk support och felanmälan.
 • Viktigt: Skydda ditt Mobila BankID genom att inte dela din personliga kod.

Att ha tillgång till ditt Mobila BankID är avgörande för att kunna utföra bankärenden och göra säkra transaktioner från din iPhone. Därför är det viktigt att vara medveten om de potentiella problem som kan uppstå och hur du kan lösa dem på ett smidigt sätt.

I kommande avsnitt i denna artikel kommer vi att gå igenom vanliga problem med Mobilt BankID på iPhone och ge dig konkreta tips om hur du kan lösa dem. Oavsett om det rör sig om tekniska problem, problem med inloggning eller säkerhetsåtgärder, har vi lösningarna för dig.

Så skaffar du nytt Mobilt BankID om din telefon saknar NFC

För att skaffa ett nytt Mobilt Bank ID behöver du vanligtvis ha NFC i din telefon och även ett pass eller nationellt ID-kort. Banken som utfärdar Mobilt Bank ID kan ha sina egna krav för säkerhetsändamål. Om din telefon saknar NFC eller om du inte har tillgång till ett pass eller nationellt ID-kort, kan du kontakta din bank för att få hjälp med att skaffa ett nytt Mobilt Bank ID.

Här är några steg du kan ta för att skaffa ett nytt Mobilt Bank ID utan NFC eller nationellt ID-kort:

 • Kontakta din bank och be om information om alternativa förfaranden för att skaffa Mobilt Bank ID utan NFC.
 • Banken kan be om ytterligare dokumentation eller verifiering för att säkerställa din identitet.
 • Se till att följa alla instruktioner och krav från din bank för att underlätta processen.

Observera att vissa banker kanske inte kan erbjuda alternativa förfaranden för Mobilt Bank ID utan NFC eller nationellt ID-kort. Det är bäst att kontakta din bank för att få den senaste informationen och bästa vägledningen.

Du kan också överväga att skaffa en ny telefon som har NFC-stöd eller ett pass/nationellt ID-kort för att fullt ut utnyttja fördelarna med Mobilt Bank ID.

Använd fingeravtryck istället för kod i Mobilt BankID

För att använda fingeravtryck istället för en kod i Mobilt Bank ID-appen kan du gå till inställningsmenyn i appen. Där kan du aktivera fingeravtryck för identifiering och underskrift. Kom ihåg att vissa tjänster och banker kan kräva att du ändå anger en kod för vissa användningsområden.

Genom att använda fingeravtryck för att logga in och signera med ditt Mobila Bank ID kan du göra processen snabbare och mer bekväm. Istället för att behöva komma ihåg och ange en kod varje gång kan du helt enkelt använda ditt fingeravtryck för att autentisera dig.

För att aktivera fingeravtryck i Mobilt Bank ID-appen, följ dessa steg:

 1. Öppna Mobilt Bank ID-appen på din telefon.
 2. Gå till inställningsmenyn i appen.
 3. Sök efter alternativet för fingeravtryck.
 4. Aktivera fingeravtryck för både identifiering och underskrift.

Efter att du har aktiverat fingeravtryck kommer Mobilt Bank ID att använda ditt fingeravtryck istället för att ange en kod när du loggar in eller signerar med appen.

Observera att vissa tjänster och banker kan kräva att du ändå anger en kod för vissa användningsområden, som exempelvis vid höga belopp eller känsliga transaktioner. Var noga med att följa bankens riktlinjer och anvisningar.

Att använda fingeravtryck istället för kod i Mobilt BankID-appen kan öka bekvämligheten och säkerheten för ditt bankid. Se till att din telefon har stöd för fingeravtryck och följ sedan instruktionerna i appen för att aktivera denna funktion.

Ställ in ansiktsigenkänning i Mobilt BankID

Om du har en Iphone med Face ID kan du enkelt ställa in ansiktsigenkänning istället för en sifferkod i Mobilt Bank ID-appen. För att aktivera ansiktsigenkänning går du till inställningarna i appen och väljer alternativet för inloggning och/eller underskrift med Face ID.

Ansiktsigenkänning gör det snabbt och bekvämt att använda ditt Mobila Bank ID utan att behöva komma ihåg och knappa in en kod varje gång. Det är också en säkerhetsfunktion som hjälper till att skydda din identitet och förhindra obehörig åtkomst till ditt Mobila Bank ID.

För att aktivera ansiktsigenkänning i Mobilt BankID-appen på din Iphone med Face ID, följ dessa steg:

 1. Gå till Mobilt BankID-appens inställningar
 2. Välj alternativet för ansiktsigenkänning eller Face ID
 3. Följ anvisningarna på skärmen för att lägga till ditt ansikte som en autentiseringsmetod
 4. Aktivera alternativet för inloggning och/eller underskrift med ansiktsigenkänning

När du har aktiverat ansiktsigenkänning kan du använda ditt ansikte för att logga in och signera transaktioner med ditt Mobila Bank ID. Det är viktigt att komma ihåg att ansiktsigenkänning inte fungerar för alla situationer, och vissa tjänster och banker kan kräva att du ändå anger en kod i vissa fall. Se till att vara medveten om eventuella begränsningar och kontrollera med din bank om du är osäker på hur ansiktsigenkänning fungerar med ditt Mobila Bank ID.

Hjälp för att höja säkerheten på ditt Mobila BankID

För att öka säkerheten på ditt Mobila Bank ID kan du vidta flera säkerhetsåtgärder för att skydda dina bankuppgifter och personliga information. Här är några tips:

Håll din telefon uppdaterad

För att säkerställa att ditt Mobila Bank ID fungerar korrekt och har de senaste säkerhetsåtgärderna är det viktigt att hålla din telefon uppdaterad med den senaste programvaran. Uppdateringar kan innehålla buggfixar och säkerhetsförbättringar som skyddar mot potentiella hot.

Aktivera autolås på din telefon

Genom att aktivera autolås på din telefon minskar du risken för obehörig åtkomst till ditt Mobila Bank ID om du skulle förlora eller glömma din telefon. Ställ in autolåset på en kort tidsperiod, till exempel 1-2 minuter, för att säkerställa att din telefon låses automatiskt när den inte används.

Använd starka lösenord

För bästa säkerhetsåtgärder ska du använda starka lösenord för ditt Mobila Bank ID. Välj en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Undvik att använda lätt gissningsbara kombinationer som födelsedatum eller namn. Byt lösenord regelbundet och undvik att använda samma lösenord för andra konton.

Var vaksam på phishing-attacker

För att skydda ditt Mobila Bank ID från phishing-attacker är det viktigt att vara vaksam på misstänksam e-post, sms eller samtal som begär dina bankuppgifter. Banker kommer aldrig att be dig om ditt Mobila Bank ID eller lösenord via e-post, sms eller telefon. Var noga med att inte klicka på misstänkta länkar eller dela dina bankuppgifter med okända företag eller personer.

”Att öka säkerhet på ditt Mobila Bank ID är avgörande för att skydda dina bankuppgifter och personliga information.”

Genom att vidta dessa säkerhetsåtgärder kan du öka säkerheten på ditt Mobila Bank ID och skydda dig mot potentiella hot och bedrägerier.

Testa att Mobilt BankID fungerar

Om du vill vara säker på att ditt Mobila Bank ID fungerar korrekt kan du enkelt göra en testning utan att logga in på riktigt. BankID tillhandahåller en testsida som du kan använda för detta ändamål.

För att testa ditt Mobila Bank ID, besök följande länk:

https://test.bankid.com/

På testsidan kan du prova att logga in och se om ditt Mobila Bank ID fungerar som det ska. Detta är ett säkert sätt att testa din autentisering och identifiering utan att riskera något på riktigt.

Om du upptäcker några problem eller felmeddelanden under testningen kan testsidan också hjälpa dig att identifiera och lösa eventuella problem. Detta kan vara användbart om du nyligen har uppgraderat eller bytt till ett nytt Mobilt Bank ID.

Vad kan du göra på testsidan?

På testsidan kan du prova att logga in med ditt Mobila Bank ID och genomföra olika autentiseringsprocesser. Det kan vara att logga in på en fiktiv webbtjänst, skriva under en digital handling eller genomföra andra testfall.

Genom att använda testsidan kan du få en känsla av hur smidigt och snabbt ditt Mobila Bank ID fungerar och se till att allt är i ordning innan du använder det för riktiga transaktioner eller tjänster.

Det är viktigt att komma ihåg att testsidan enbart är avsedd för teständamål och inte ska användas för att logga in på verkliga webbplatser eller tjänster.

Krav för att skaffa Mobilt BankID

För att skaffa Mobilt Bank ID behöver du uppfylla vissa krav. Nedan följer information om de grundläggande kraven för att kunna skaffa Mobilt Bank ID:

 1. Du måste vara över 18 år eller ha målsmans godkännande för att kunna ansöka om Mobilt Bank ID.
 2. Du behöver vara en kund hos en bank som utfärdar Mobilt Bank ID. Kontakta din bank för att få information om hur du kan bli kund.
 3. Du behöver ha ett giltigt personnummer för att kunna ansöka om Mobilt Bank ID.
 4. Ytterligare krav kan omfatta att ha en telefon som uppfyller bankens säkerhetskrav samt att ha ett aktuellt operativsystem.

När du har kontrollerat att du uppfyller dessa grundläggande krav kan du ansöka om Mobilt Bank ID genom att följa bankens instruktioner. Var noga med att läsa och acceptera villkoren för Mobilt Bank ID innan du slutför ansökningsprocessen.

Observera: Kraven för att skaffa Mobilt Bank ID kan variera något mellan olika banker. Kontakta din bank för att få detaljerad information om vilka krav som gäller för just dig.

Spärra Mobilt BankID vid förlust eller stöld av telefon

Om du förlorar din telefon eller om den blir stulen är det viktigt att omedelbart spärra ditt Mobila Bank ID. Att agera snabbt hjälper till att skydda dina banktjänster och förhindra obehörig åtkomst till ditt konto.

För att spärra ditt Mobila Bank ID ska du kontakta din bank direkt och rapportera förlusten eller stölden av din telefon. Be även banken att omedelbart spärra ditt BankID-konto för att förhindra otillåten användning.

Din bank, som utfärdat ditt Bank ID, kommer att kunna hjälpa dig med spärrningen och vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att ditt konto är skyddat. Det kan vara en bra idé att samtidigt kontrollera om det finns några misstänkta transaktioner eller obehöriga aktiviteter på ditt konto.

Genom att agera snabbt och följa dessa steg minimerar du risken för att någon obehörig ska använda ditt Mobila Bank ID och få åtkomst till dina banktjänster. Kom ihåg att alltid vara vaksam när det gäller att skydda din telefon och dina personliga uppgifter.

Så här kan du spärra Mobilt BankID vid förlust eller stöld av telefon:

 • Kontakta din bank direkt och rapportera förlusten eller stölden av din telefon.
 • Begär att banken omedelbart spärrar ditt Mobila Bank ID-konto för att förhindra otillåten åtkomst.
 • Kontrollera ditt konto för eventuella misstänkta transaktioner eller obehörig aktivitet.
 • Var noga med att skydda din telefon och dina personliga uppgifter.

Att spärra ditt Mobila Bank ID är en viktig åtgärd om din telefon skulle bli förlorad eller stulen. Genom att agera snabbt kan du skydda dina banktjänster och minimera risken för ekonomisk skada. Kom alltid ihåg att kontakta din bank vid eventuella problem eller frågor angående ditt Mobila Bank ID.

Så skyddar du dig mot bedrägeri med Mobilt BankID

För att skydda dig mot bedrägeri med Mobilt Bank ID bör du vara medveten om några viktiga åtgärder och följa säkerhetsrutinerna för att undvika risker och bedrägeri. Här är några tips som kan hjälpa dig:

 1. Skydda din personliga kod: Var noga med att aldrig lämna ut din personliga kod till någon annan. Den personliga koden är nyckeln till ditt Mobila Bank ID, och genom att hålla den säker minimerar du risken för obehörig åtkomst.
 2. Aktivera säkerhetsfunktioner: Tillhandahållande av extra säkerhetsfunktioner som fingeravtrycksidentifiering eller ansiktsigenkänning kan göra det svårare för bedragare att få tillgång till ditt Mobila Bank ID.
 3. Aldrig logga in på begäran av andra: Var skeptisk och logga aldrig in på ditt Mobila Bank ID på uppmaning av någon annan, inte ens om de påstår sig vara från din bank. Bedragare kan försöka locka dig att avslöja dina inloggningsuppgifter, så det är viktigt att vara vaksam.
 4. Aktivera notifikationer: Om din bank erbjuder notifikationer kan du aktivera dem för att få omedelbar information om transaktioner och eventuella misstänkta aktiviteter som kan vara relaterade till ditt Mobila Bank ID.
 5. Kontrollera kontoutdrag regelbundet: Var noggrann med att regelbundet granska dina kontoutdrag och identifiera eventuella obehöriga transaktioner eller avvikelser som kan vara en indikation på bedrägeri.

Säkerhet är av yttersta vikt när det gäller ditt Mobila Bank ID. Genom att följa dessa enkla åtgärder kan du minimera risken för bedrägeri och vara trygg i användningen av ditt Mobila Bank ID.

Om du misstänker bedrägeri med ditt Mobila Bank ID bör du agera snabbt och kontakta din bank för att rapportera händelsen och spärra ditt Mobila Bank ID. Genom att vara vaksam och vidta åtgärder för säkerhet kan du skydda dig mot bedrägeri och hålla ditt Mobila Bank ID tryggt.

Slutsats

Mobilt BankID är en praktisk och säker metod för inloggning och signering. Det gör att du kan hantera dina bankärenden smidigt och tryggt via din mobiltelefon. Men precis som med alla tekniska lösningar kan det uppstå problem ibland. Det är viktigt att vara medveten om detta och veta hur du kan lösa vanliga problem som kan uppstå med ditt Mobila Bank ID.

Genom att följa de tips och råd som vi har gett i denna artikel kan du snabbt komma tillrätta med de vanligaste problemen och hålla ditt Mobila Bank ID säkert. Vi har behandlat olika ämnen, såsom inloggning med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, kraven för att skaffa Mobilt Bank ID, och viktiga säkerhetsåtgärder som du kan vidta.

Kom dock alltid ihåg att om du behöver ytterligare hjälp eller support med ditt Mobila Bank ID, ska du kontakta din bank. De har kundsupportteam som är experter på Mobilt Bank ID och kan hjälpa dig med eventuella problem eller frågor som du kan ha. Så se till att du alltid har en direktlinje till din banks support för extra trygghet och hjälp.

FAQ

Varför fungerar inte mitt Mobila BankID på min iPhone?

Det finns olika skäl till varför Mobilt Bank ID kanske inte fungerar på din iPhone. Det kan bero på tekniska problem, felaktiga inställningar eller användarfel. För att lösa problemet kan du försöka att uppdatera appen, kontrollera att du har stabil internetanslutning, och se till att du använder rätt kod eller identifieringsmetod. Om problemet kvarstår kan det vara en god idé att kontakta din bank för teknisk support.

Hur skaffar jag ett nytt Mobilt BankID om min telefon saknar NFC?

Om din telefon saknar NFC kan det vara svårt eller omöjligt att skaffa ett Mobilt Bank ID. NFC behövs för att kunna kommunicera med den säkra identifikationsmetoden. Om du vill skaffa ett Mobilt Bank ID utan NFC kan du kontakta din bank och fråga om de erbjuder alternativa lösningar, som till exempel en separat enhet för identifiering.

Kan jag använda fingeravtryck istället för en kod i Mobilt BankID-appen?

Ja, det är möjligt att använda fingeravtryck istället för en kod i Mobilt Bank ID-appen. För att aktivera funktionen går du till inställningsmenyn i appen och väljer alternativet för fingeravtryck. Observera att vissa tjänster och banker kan kräva att du ändå måste ange en kod för vissa användningsområden.

Kan jag använda ansiktsigenkänning istället för en kod i Mobilt BankID-appen på min iPhone med Face ID?

Ja, om du har en iPhone med Face ID kan du använda ansiktsigenkänning istället för en kod i Mobilt Bank ID-appen. För att ställa in detta alternativ går du till inställningarna i appen och aktiverar inloggning och/eller underskrift med Face ID.

Hur kan jag öka säkerheten på mitt Mobila BankID?

För att öka säkerheten på ditt Mobila Bank ID kan du göra följande:– Se till att ha en säker pinkod och ändra den regelbundet.– Använd fingeravtryck eller ansiktsigenkänning om möjligt.– Skydda din telefon med lösenord eller biometriska uppgifter för att förhindra obehörig åtkomst.– Håll ditt Mobila Bank ID uppdaterat genom att installera nya versioner och uppdateringar av Mobilt Bank ID-appen.– Var försiktig med att inte lämna ut dina personliga uppgifter, som pinkoder eller användarnamn, till andra personer eller webbplatser. Tänk också på att Mobilt Bank ID aldrig kommer att be dig om att logga in via en länk i ett e-postmeddelande eller SMS.

Kan jag testa om mitt Mobila BankID fungerar utan att logga in på riktigt?

Ja, du kan testa om ditt Mobila Bank ID fungerar utan att logga in på riktigt genom att använda en testsida som tillhandahålls av BankID. Genom att logga in på https://test.bankid.com/ kan du se om ditt Mobila Bank ID fungerar som det ska. Om du stöter på problem kan testsidan också hjälpa dig att identifiera och lösa dem.

Vad är kraven för att skaffa Mobilt BankID?

För att skaffa Mobilt Bank ID behöver du vanligtvis ha ett svensk personnummer och vara kund hos en bank som utfärdar Mobilt Bank ID. Du måste vara över 18 år eller ha målsmans godkännande. Ytterligare krav kan inkludera att ha en telefon som uppfyller bankens säkerhetskrav och att ha ett aktuellt operativsystem.

Vad ska jag göra om jag förlorar min telefon eller om den blir stulen?

Om du förlorar din telefon eller om den blir stulen är det viktigt att omedelbart spärra ditt Mobila Bank ID. Kontakta din bank för att rapportera förlusten och be om att spärra BankID-kontot. Banken som har utfärdat ditt Bank ID kan hjälpa dig med spärrningen.

Hur kan jag skydda mig mot bedrägeri med Mobilt Bank ID?

För att skydda dig mot bedrägeri med Mobilt Bank ID bör du aldrig logga in med ditt Bank ID på uppmaning av någon annan, även om det verkar vara från din bank. Var också försiktig med att dela din personliga kod med någon annan och se till att skydda din telefon ordentligt med lösenord eller biometriska uppgifter. Om du misstänker att du har utsatts för bedrägeri bör du omedelbart kontakta din bank för att spärra ditt Mobila Bank ID.
Shares: