DatorTelefoni

Hur man gör en skärmdump på dator eller mobiltelefon

hur man gör en skärmdump

Att lära sig hur man gör en skärmdump, även kallad screenshot, är en användbar funktion som tillåter användare att snabbt och enkelt ta en bild av det som visas på skärmen på antingen en dator eller en mobiltelefon. Detta kan vara till stor hjälp för att spara viktig information, dela visuellt innehåll eller felsöka problem. I denna artikel kommer vi att utforska hur man gör en skärmdump på både datorer och mobiltelefoner, samt fördelarna med att använda denna funktion.

Hur man gör en skärmdump på dator

Windows:

 • För att ta en skärmdump på en Windows-dator kan du använda tangentbordsgenvägar:
  • För hela skärmen: Tryck på ”PrtScn” (Print Screen). Därefter kan du klistra in bilden i ett bildredigeringsprogram som Paint och spara den.
  • För ett aktivt fönster: Tryck på ”Alt” + ”PrtScn”. Detta tar en skärmdump av det aktiva fönstret som du kan klistra in och spara som vanligt.

Mac:

 • För att ta en skärmdump på en Mac kan du använda följande tangentbordsgenvägar:
  • För hela skärmen: Tryck på ”Cmd” + ”Shift” + ”3”. Skärmdumpen sparas automatiskt på skrivbordet.
  • För ett markerat område: Tryck på ”Cmd” + ”Shift” + ”4”, dra sedan musen över det område du vill ta en skärmdump av och släpp. Skärmdumpen sparas automatiskt på skrivbordet.

Hur man gör en skärmdump på mobiltelefon

Android:

 • För att ta en skärmdump på en Android-telefon kan du vanligtvis använda tangentbordskombinationen ”Volym ned” + ”Power” samtidigt. Skärmdumpen sparas sedan automatiskt i galleriet.

iOS (iPhone/iPad):

 • För att ta en skärmdump på en iPhone eller iPad kan du trycka på ”Home” -knappen och ”Power” -knappen samtidigt. Skärmdumpen sparas sedan automatiskt i fotorullen.

Fördelar med att göra en skärmdump

 1. Delning av information: Att ta en skärmdump gör det enkelt att dela information eller visuellt innehåll med andra personer. Det kan vara allt från en rolig chattkonversation till viktig information från en webbsida eller en app.
 2. Dokumentation och referens: Skärmdumpar kan användas för att dokumentera och behålla information för framtida referens. Det kan vara användbart vid forskning, skolarbete eller arbetsrelaterade projekt.
 3. Felsökning och support: Vid problem eller fel på en dator eller mobiltelefon kan en skärmdump vara till stor hjälp för att identifiera och lösa problemet. Det underlättar även för supportpersonal att förstå och hjälpa till med felsökningen.
 4. Kreativt skapande: För designers och kreativa personer kan skärmdumpar användas som en del av deras skapande process för att samla inspiration eller skapa moodboards.
 5. Arkivering av viktiga ögonblick: Ibland vill vi helt enkelt behålla minnen eller viktiga ögonblick på våra enheter. Att ta en skärmdump är ett snabbt och enkelt sätt att bevara dessa minnen för framtiden.

Att kunna göra en skärmdump är en användbar funktion som finns till hands för både datorer och mobiltelefoner. Det är ett effektivt sätt att spara och dela information, felsöka problem och dokumentera viktiga ögonblick. Med bara några knapptryckningar kan användare snabbt och enkelt ta en bild av det som visas på skärmen, vilket gör det till en oumbärlig funktion för dagens digitala användare.

Shares: