Dator

Hur gör man en PDF-fil: En guide för Mac och Windows

hur gör man en pdf

Att skapa en PDF-fil är ett praktiskt sätt att dela dokument som bevarar dess formatering och layout oavsett vilken enhet eller plattform mottagaren använder. I den här artikeln kommer vi att utforska hur man skapar en PDF-fil från olika källor och operativsystem, inklusive Word-dokument (.doc eller .docx), samt ge steg-för-steg-instruktioner för både Mac- och Windows-användare.

Skapa PDF från Word-dokument:

Windows:

 1. Öppna Word-dokumentet som du vill konvertera till PDF.
 2. Klicka på ”Fil” i det övre vänstra hörnet och välj ”Spara som”.
 3. I dialogrutan ”Spara som” välj ”PDF” från listan över filformat.
 4. Ange en filnamn och en plats för den nya PDF-filen och klicka sedan på ”Spara”.

Mac:

 1. Öppna Word-dokumentet på din Mac.
 2. Klicka på ”Arkiv” i menyraden och välj ”Spara som”.
 3. I dialogrutan ”Spara som” välj ”PDF” från listan över filformat.
 4. Ange en filnamn och en plats för den nya PDF-filen och klicka sedan på ”Spara”.

Från andra källor:

Mac och Windows:

 • För att skapa en PDF från andra källor, som webbsidor, bilder eller andra dokument, kan du använda inbyggda PDF-skaparfunktioner i webbläsare eller andra program.
 • På både Mac och Windows kan du skriva ut till PDF från de flesta program genom att välja ”Skriv ut” från menyn och sedan välja ”Spara som PDF” som skrivare.

Fördelar med att använda PDF:

 1. Bevarar formatering: PDF-filer bevarar dokumentets formatering och layout oavsett enhet eller programvara som används för att öppna dem. Detta gör dem idealiska för att dela professionella dokument eller presentationer.
 2. Universell kompatibilitet: PDF är ett universellt filformat som kan öppnas och visas på alla enheter och plattformar, oavsett om det är en dator, surfplatta eller smartphone. Detta säkerställer att dina dokument är lättillgängliga för alla mottagare.
 3. Säkerhet och sekretess: PDF-filer kan skyddas med lösenord eller kryptering för att säkerställa sekretessen för känslig information. Det är också möjligt att begränsa åtkomsten till vissa delar av dokumentet eller förhindra obehörig redigering.

Mindre filstorlek: PDF-filer kan komprimeras för att minska filstorleken utan att förlora kvalitet, vilket gör dem idealiska för att dela via e-post eller lagra på molntjänster.

Varför man bör skapa en PDF

Att skapa en PDF-fil är en enkel och effektiv metod för att dela och bevara dokument på olika enheter och plattformar. Oavsett om du arbetar på en Mac eller Windows-dator, kan du enkelt skapa PDF-filer från olika källor, inklusive Word-dokument och andra program. Med dess bevarade formatering, universella kompatibilitet och möjlighet till säkerhet och sekretess, är PDF ett oumbärligt verktyg för dagens digitala arbetsflöden.

Shares: